Riisboell.Com © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

 

 

 

 

Grunden er på 1449 m², så vi havde et stort område at boltre os på, da vi startede.

Huset og garagen fylder nok omkring 180 m², dertil kommer 510 m² fliser, så selve havens areal er nede på noget, man godt kan kalde en almindelig parcelhushave. 

 

Der er blevet fjernet et mægtigt stort grantræ, en normannsgran, som vi i første omgang ikke kunne nænne at fælde. Men træet blev altså for stort og begyndte at være meget åbent i strukturen, så det måtte ned sammen med en cypres, der var helt bar på den ene side efter at have ståer for tæt på granen! Desværre...

Smukt ser det ud på billedet, men sikke en urskov det var nedenunder...

Udover en gran og en cypres har vi i 2011 fjernet et kornel-krat af en temmelig voldsom dimension. Kornel har den egenskab, at den slår rødder bare den lugter, at den er i nærheden af jorden. Nogle af de grene, vi klippede væk, var mere end 6 meter lange, med rødder mange steder undervejs. Harry har gravet de genstridige rødder op. Alle grene har vi kørt gennem flismaskinen og de danner nu underbund for en sti langs det gamle stengærde mod syd. Vi har en ide om, at intet grønt skal forlade vores grund, så længe vi har mulighed for at udnytte det, enten som flis eller som brænde til brændeovnen - eller endnu bedre - som røg-flis til når vi skal grille. 

Den gamle eg, som står på hjørnet af grunden ned mod den gamle skole, kastede for nogle år siden usandsynligt mange agern, hvoraf en del spirede. Dem har vi også fjernet i år, efter at have foræret så mange småplanter væk, det kunne lade sig gøre. Det ville jo være spild at de spirede og gik til grunde allesammen.

Selv har vi nok i den ene eg, en velvoksen bamse på over 150 år, vil vi skyde på. Den ville kunne give brændsel nok til mere end en hel vinter med vores forbrug - men har vi bestemt ikke planer om. Når et træ har nået den alder og størrelse bør man vise det respekt og værne om det for eftertiden, er vores holdning. Der kommer jo andre efter os, som også gerne skulle have muligheden for at kunne glæde sig over et majestætisk træ, som det her er/kan blive.

 


Mod øst har vi lavet stiklinger til en hæk af en storbladet buksbom, foran den en række storblomstrede havefuchsia, som den seneste vinter dog har været noget hård ved og bedet er kantet med procelænsblomster, som vi fik fra Anette og Lars. Mod sydøst har vi plantet forskellige Hortensiaer, som også ville ønske de stod nogle hundrede kilometer længere sydpå. De frøs tilbage og har ikke en eneste blomst i 2011. Ærgerligt. Her har jeg sat nogle Tagetes i bedet til at fylde lidt.

Vi har etableret et drivhushjørne, som vi også bruger i for- og efterår til at opholde os i, når der er kaffepause. Sommeren igennem har vi nogle kapilærkasser stående til tomater, agurker, peber og squash. Planterne gir det de nu engang kan med den sølle pasning de får, og det er som regel nok for os. Det er en himmerigsmundfuld at snuppe en solmoden tomat eller en lille ny agurk ind imellem de andre gøremål.

Derefter har vi anlagt et surbundsbed. Vi købte 2 paller spagnum, som blev lagt ovenpå den flisede gran og cypres. Det virker upåklageligt, omend vinteren også her har sat sig sine spor. Nu skal jeg bare have det plantet til med de forskellige planter, jeg nu finder og har lyst til at sætte der.

Arealet til græsplænen er behandlet manuelt (spade, kultivator og rive) og efteråret 2010 såede vi rødsvingel med korte udløbere. I løbet af foråret 2011 blev det dog meget synligt, at der havde stået nogle meget frugtbare valmuer samme sted året før. Dem fik vi luget ud og der har ikke været ukrudt i plænen siden.

Midt på plænen har vi plantet 2 æbletræer, en Holsteiner Cox og en Ingrid Marie. Det var de sorter planteskolerne ville sælge til os ud fra de ønsker vi havde. De sorter jeg havde udset mig, ville de på det bestemteste fraråde os at begynde med.

Mellem fliseareal og græsplæne har vi plante forskellige buske, som ikke kommer til at overstige  2 meter i højden. De skulle gerne læ for indsyn, udsyn og lidt for vinden - samtidigt med at de ser pæne ud. Så der er mange krav til de planter, der får adgang til vores have. Indimellen buskene planter vi arealer med stauder, bl.a. Floks, Liatris, Sankt Hansurt, Bispehue og mange flere. Lidt morgenfruer skal der også være plads til... til salaten.

For enden af huset, mod vest planlægger vi at etablere en lille havedam. Det har vi haft utroligt megen glæde af i Hovslund

Og nu starter foråret2012

Mod vest har vi nu fået sat et rionet op i en trekant, med åbning mod nord. inden i den vil jeg bruge pladsen til min "planteskole". Hvis jeg laver stiklinger og så til udplantning. På den udvendige side mod øst har vi placeret den vin, Himrod,  en grøn drue uden sten, som vi tog en stikling af fra Hovslund og på vestsiden har vi plantet en Don Muskat, en mørk drue. Mod nord har vi plantet en blå blåregn og en rosa blåregn, som skal ledes langs den øverste række i rionettet. 

Når vi er færdige med det her projekt kommer vi til anlæg af havedammen... det bliver spændende. Mere herom, når vi går igang.